Jak przemycić dzieciom warzywa? 4


IMG_4352

Chwała wszystkim dzieciom, które bez problemu zjadają warzywa. Niestety nie każdy ma szczęście posiadać takie egzemplarze. Niektórzy rodzice muszą się więc trochę nakombinować. Dobrą propozycją na przemycenie dzieciom takich warzyw jak brokuły czy kalafior są kotleciki! Zwłaszcza gdy mamy do czynienia z maluchem, który lubi mięso i najchętniej je tylko kotlety. Kotlet to kotlet- a że z warzyw- może nie zauważy!

Potrzebujemy:

ugotowane ziemniaki
ugotowany kalafior/brokuł
ugotowane jajko
podsmażoną cebulkę (opcjonalnie-tylko dla starszych dzieci)
sól, pieprz
łyżka mąki
do panierowania bułka tarta (opcjonalnie

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ubijamy albo przeciskamy przez praskę, kalafior/brokuł kroimy na drobne kawałki (albo ugniatamy widelcem), jajka kroimy w drobną kostkę. Dodajemy podsmażoną cebulkę. Doprawiamy, dodajemy trochę mąki- mieszamy. Formujemy kulki, panierujemy, smażymy.

IMG_4348

My najbardziej lubimy z sosem czosnkowym (jogurt naturalny, sól, czosnek, koperek). Dzieciakom można zaproponować wersję z keczupem. Dobrze smakują również z sosem pieczeniowym.

Kotlety te służą jako baza. Możecie w nich przemycić wszystko. U nas głównym, ukrytym produktem są jajka, za którymi Chłopaki nie przepadają. Ale równie dobrze można do masy dodać marchewkę albo seler.
Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 komentarzy do “Jak przemycić dzieciom warzywa?