Przekąski na grill party 1


W kuchni kieruję się dwoma zasadami- ma być zdrowo i prosto. Co oznacza mniej więcej tyle, że wybieram takie potrawy, żeby czas ich przygotowania był w miarę krótki. A składniki, których używam mają mieć prosty skład. Wiem, że chemii w pożywieniu nie da się całkowicie wyeliminować, ale jeśli mogę zamienić “skomplikowane” składem produkty na te zdrowsze, to tak robię. Zanim wam pokażę co tym razem zrobiłam na grill party, chcę was prosić o jedno- czytajcie składy produktów, patrzcie na to ile dodatków mają różne produkty, jak wiele cukru do nich dodano i czy na przykład wasze ulubione ciastko to nie jest głównie tłuszcz palmowy z cukrem. Skoro bułka tarta potrafi się składać w 70% z tłuszczu i 10% cukru, bo jest zmieloną starą drożdżówką, a kefir albo jogurt naturalny z popularnego marketu to mleko w proszku z mąką to uwierzcie mi- czytanie składów ma sens!

Tym razem do grilla kuchnia podaje:
– tortillę z serkiem i warzywami;
– brokuły z czosnkiem;
– sałatka a’la grecka;
– mini pomidorki z mozzarellą;
– sałatka z burakiem;
– ciasto ucierane z owocami.

TORTILLA Z SERKIEM I WARZYWAMI

Potrzebujemy:
-gotowe placki tortilli;
– serek typu Almette ze szczypiorkiem i naturalny (mieszamy je ze sobą) plus 2 ząbki czosnku;
– papryka pokrojona w paski;
– sałata/rukola/gotowa mieszanka sałat.

Placki można lekko podgrzać na patelni, ale nie jest to niezbędne. Na placku rozsmarowujemy serek, rozsypujemy sałatę, układamy paprykę pokrojoną w paski (tą paprykę rozłóżcie niesymetrycznie w kilku miejscach, tak żeby po zwinięciu była widoczna wszędzie). Zwijamy tortillę, kroimy na grube plastry i gotowe.
Z takich dwóch serków wychodzą 3 tortille.

BROKUŁY Z SOSEM CZOSNKOWYM

Potrzebujemy:
– ugotowane brokuły;
– rzodkiewka pokrojona w pół plastry;
– kukurydzę;
– prażony słonecznik (lekko solimy i na chwilkę wrzucamy na patelnię);
– sos czosnkowy (ja robię z majonezu i jogurtu naturalnego, z tym że majonezu trochę a jogurtu znacznie więcej, kilka ząbków czosnku, trochę soli, posiekany koperek).
Układamy to wszystko na talerzu/ półmisku i polewamy sosem czosnkowym.

SAŁATKA A’LA GRECKA

Ile ludzi, tyle przepisów na sałatkę grecką. Jedni nie lubią z pomidorem, inni wolą fetę z zalewy. Znam wersje z mini mozzarellą zamiast fety. Także tutaj według uznania. Ja wrzucam takie rzeczy: mix sałat, pomidory pokrojone w większe kawałki, ogórek w kostkę, papryka w kostkę, kukurydza (jeśli akurat mam), ser feta. Sos robiony samodzielnie: 3 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, szczypta soli, szczypta cukru, odrobina pieprzu, 6 łyżek oliwy.

MINI POMIDORKI Z MOZZARELLĄ

Pomidory z mozzarellą to zawsze jest dobry wybór. Zwłaszcza latem, gdy mamy tak pyszne i tanie malinówki. Można zrobić je na wiele sposobów- nadkroić duże pomidory i powkładać pomiędzy plastry pomidora, plastry mozzarelli. Można też wykorzystać małe pomidorki i nabić je razem z kulkami mozzarelli. Mega szybko i bardzo smacznie. Ja posypałam ziołami prowansalskimi.

SAŁATKA Z BURAKIEM

Ta sałatka to jest hit mojej diety pudełkowej. Co prawda ja ją trochę zmodyfikowałam, wy też mi pisaliście wiele pomysłów na sałatki z burakiem. I z tego właśnie wyszła ta oto pyszna przekąska do grilla.
Składniki:
– 3 ugotowane buraki (w Lidlu można kupić gotowe, pakowane),
– kilka ugotowanych ziemniaków,
– ser żółty wędzony (taki w roladce),
– rukola albo szpinak baby,
– sos. Z tym sosem miałam największy dylemat, bo nie wiedziałam jaki by pasował. Znalazłam, że taki w stylu vinegret ale zrobiłam francuski z torebki.

CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI

Przepis na to ciasto już wam kiedyś pisałam więc jeśli ktoś jeszcze go nie zna to zapraszam TUTAJ.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Przekąski na grill party