przepis na najsłynniejszą tartę świata 10


Uwielbiam to ciasto. Robię je często, w różnej postaci, w zależności od posiadanych owoców.
Zdjęcia z tych wypieków wrzucam co jakiś czas na FP, Przepis podawałam tysiące razy. A mimo to nadal pytacie. Mówią, że kto pyta, nie błądzi więc nie mogę pozwolić wam błądzić!
Zdradzę wam przepis na tą najwspanialszą, najszybszą i najsmaczniejszą tartę świata! Tu i teraz.

SKŁADNIKI:
pół kostki masła
80 dag cukru
200 g mąki
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody

Całość zagniatamy, chowamy do lodówki na około pół godziny.
W tym czasie możemy przygotować sobie owoce (do wyboru):
– jabłka obieramy, kroimy w plastry;
– gruszki obieramy, kroimy w plastry;
– borówki myjemy- one najlepiej smakują świeże więc można upiec samo ciasto, później zapiec sam serek i na wierzchu posypać, gdy będzie już upieczone;
– maliny myjemy;
– śliwki myjemy, kroimy na pół, wyciągamy pestki.

Ciasto wyłożyć na formę do tarty, nakłuć widelcem (na całej powierzchni, jedno przy drugim), piec ok 10-15 minut w temp. 200 stopni.
Na upieczone ciasto wyłożyć serek waniliowy (ten duży Vitello z Biedronki- można inny ale ten mi najbardziej smakuje) i owoce. Owoce posypujemy lekko cukrem.
Piec 25-30 minut w temp. 200 stopni.

Wersji tej tarty jest nieskończenie wiele. Moja przyjaciółka robi z budyniem zamiast serka waniliowego (budyń zrobiony wg przepisu na opakowaniu, wylewamy na zapieczone początkowo ciasto- trzeba go zrobić i od razu wylać, bo później gęstnieje i już nie bardzo jest jak) a w ramach owoców np. mrożona mieszanka kompotowa z Biedronki. (to po prawej na zdjęciu poniżej)

Możliwości wiele a smak zawsze cudny!

*Jeśli podoba wam się pomysł, żebym wrzucała jakieś pojedyncze przepisy to…ja bardzo chętnie. Gotowanie to moje drugie życie (zaraz po czytaniu książek i oglądaniu seriali). Tak więc zamawiajcie dania niczym w restauracji :)
Ps. Jakby ktoś miał wątpliwości kiedy ja mam na to czas- polecam TEN TEKST


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 komentarzy do “przepis na najsłynniejszą tartę świata