POST Z KATEGORII:

przepis na najsłynniejszą tartę świata

przepis na najsłynniejszą tartę świata

Uwielbiam to ciasto. Robię je często, w różnej postaci, w zależności od posiadanych owoców.
Zdjęcia z tych wypieków wrzucam co jakiś czas na FP, Przepis podawałam tysiące razy. A mimo to nadal pytacie. Mówią, że kto pyta, nie błądzi więc nie mogę pozwolić wam błądzić!
Zdradzę wam przepis na tą najwspanialszą, najszybszą i najsmaczniejszą tartę świata! Tu i teraz.

SKŁADNIKI:
pół kostki masła
80 dag cukru
200 g mąki
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody

Całość zagniatamy, chowamy do lodówki na około pół godziny.
W tym czasie możemy przygotować sobie owoce (do wyboru):
– jabłka obieramy, kroimy w plastry;
– gruszki obieramy, kroimy w plastry;
– borówki myjemy- one najlepiej smakują świeże więc można upiec samo ciasto, później zapiec sam serek i na wierzchu posypać, gdy będzie już upieczone;
– maliny myjemy;
– śliwki myjemy, kroimy na pół, wyciągamy pestki.

Ciasto wyłożyć na formę do tarty, nakłuć widelcem (na całej powierzchni, jedno przy drugim), piec ok 10-15 minut w temp. 200 stopni.
Na upieczone ciasto wyłożyć serek waniliowy (ten duży Vitello z Biedronki- można inny ale ten mi najbardziej smakuje) i owoce. Owoce posypujemy lekko cukrem.
Piec 25-30 minut w temp. 200 stopni.

Wersji tej tarty jest nieskończenie wiele. Moja przyjaciółka robi z budyniem zamiast serka waniliowego (budyń zrobiony wg przepisu na opakowaniu, wylewamy na zapieczone początkowo ciasto- trzeba go zrobić i od razu wylać, bo później gęstnieje i już nie bardzo jest jak) a w ramach owoców np. mrożona mieszanka kompotowa z Biedronki. (to po prawej na zdjęciu poniżej)

Możliwości wiele a smak zawsze cudny!

*Jeśli podoba wam się pomysł, żebym wrzucała jakieś pojedyncze przepisy to…ja bardzo chętnie. Gotowanie to moje drugie życie (zaraz po czytaniu książek i oglądaniu seriali). Tak więc zamawiajcie dania niczym w restauracji :)
Ps. Jakby ktoś miał wątpliwości kiedy ja mam na to czas- polecam TEN TEKST

10 komentarzy
  1. Agata

    Czy to ciasto po upieczeniu jest twarde czy też kruche?

    Odpowiedz
  2. Emilia Chomicka

    ja jestem jak najbardziej za przepisami, może coś na grilla, robię w sobotę i przydałaby się inspiracja

    Odpowiedz
    • Marta Skrzypiec

      Zależy co lubicie. U nas zawsze sprawdza się cukinia w plastrach z sosem czosnkowym.
      Absolutnym hitem któregoś roku były pomidory z mozarellą a’la jeż. Nacinasz pomidory- tak jakbyś kroiła w plastry ale nie do samego końca i między to wkladasz plastry mozarelli. Wygląda bardzo apetycznie :)
      Ziemniaczki- umyte, niezbyt duże ziemniaki, przekrawasz na pół, wkładasz między nie po 2 plasterki czosnku, trochę pokrojonego koperku i odrobinę masła. Zawijasz w folię alumioniową i pieczesz. Są pychaaaa!
      Pyszne są filety w sosie jogurtowym. 200 ml jogurtu naturalnego, sok z 2 cytryn, 140 ml oleju (oliwy), 4 ząbki zmiażdżonego czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kurkumy albo curry, 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej. Mieszamy wszystko, tym zalewamy filety i schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

      Odpowiedz
  3. Różyczka

    #dumna! Zrobilam – zjedli! Choc nieco przywarło do blaszki :/ moze ze szklana?
    Nic nie było o smarowaniu jej?
    Czekam na kojelne!

    Odpowiedz
    • Marta Skrzypiec

      Ja nie smaruje niczym bo do mojej formy się w ogóle nie przykleja. Nie próbowałam nigdy szklanej.

      Odpowiedz
  4. Filipia Mama

    Ja także poproszę o takie szybkie przepisy. Przy dzieciorkach właśnie takie są najlapsze;)

    Odpowiedz
  5. Budująca Mama

    Z pewnoścxią wypróbuję taką tartę. Zobaczymy jak wychodzą beztalenciu :D przepisy ekspresowe też chętnie przyjmiemy

    Odpowiedz
  6. Różyczka

    Oj tak prosimy o wiecej licze ze przy bliznietach to i przepisy masz expresowe.

    Odpowiedz
    • Różyczka

      Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Odpowiedz
    • Marta Skrzypiec

      Też o tym słyszałam ale nie praktykowalam. Zawsze tylko nakluwam i wystarcza.

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *